כל אדם שחושש כי מימוש צוואה עלול לגרום לו נזק זכאי לפנות לעזרת בית משפט, בתנאי כמובן שהצוואה לא משקפת את הרצון האמיתי של המנוח או המנוחה. למעשה, יש שתי דרכי פעולה: האחת היא התנגדות למתן צו קיום צוואה, כשבלעדי הצו הזה אין תוקף לצוואה ולא ניתן לבצע שום פעולה על סמך אותו מסמך. אם כבר הוצא צו כזה, יש לפעול בדרך השנייה והיא הגשת בקשה לביטול הצוואה. בכל מקרה רצוי להיעזר בשירות של עו"ד ירושות, כלומר עורך דין שתחום המומחיות שלו הוא צוואות ודיני ירושה.
אי כשירות
עילה אפשרית אחת לביטולה של צוואה היא אי כשירות של המצווה בעת עריכת המסמך. כלומר, שלמנוח או למנוחה לא היה שיקול דעת ראוי במועד הרלוונטי, מבחינה מנטלית וקוגניטיבית. זוהי טענה שקשה להוכיח, ולכן מומלץ להתייעץ מראש עם עו"ד צוואות.
מצד שני, לפעמים גם פגם טכני או צורני מונע מימוש צוואה, ועורך דין מומחה בתחום יכול לאתר פגמים כאלה ולהסתמך עליהם.
מעורבות אסורה או לחץ פסול
חוק הירושה אוסר על כל מעורבות של מי שמוזכר בצוואה בעת עריכתה. בפרט אסור להימצא באותו חלל עם עורך הצוואה, ובמקרה שמדובר על צוואה בפני עדים, אסור שהעדים יהיו אנשים שמופיעים בצוואה (וגם לא בני/בנות זוג שלהם).
מצב נוסף שמעיד על חוסר אותנטיות של הצוואה הוא לחץ פסול: איומים, כפייה ואפילו בידוד חברתי – כל אלה מאפשרים לאיש מקצוע מנוסה, כלומר עו"ד ירושות, לערער על תקפות המסמך ולמנוע הוצאת צו קיום צוואה או לחילופין לבטל אותה.
יושרה מלאה
באופן עקרוני אין חובה לשכור את שירותיו של עו"ד צוואות כדי להגיש התנגדות לצוואה או בקשה לביטולה. יחד עם זאת מומלץ כן להתייעץ עם סמכות מקצועית רלוונטית, כדי להבין אם יש היתכנות. בנוסף, בדרך זו סיכויי ההצלחה מרביים כך שתצליחו להגן על זכויותיכם. אלינה ספיר היא עורכת דין בעלת ניסיון רב בתחום הירושות והצוואות, ובפרט כבר סייעה לרבים ורבות למנוע מימוש צוואה שלא משקפת באמת את רצון המנוח או המנוחה.